Bolivia Manco Kapak
Čokoládová pěna • Švestka • Chalva
Kategorie: | Káva |
---|---|
Chuťový profil: | čokoládová pěna, švestka, chalva |
Farmář: | Sdružení farmářů |
Oblast: | Caranavi, Los Yungas |
Odrůda: | Red Caturra |
Zpracování: | Natural |
Nadm. výška: | 1 550 m n. m. |
Importér: | Falcon Specialty Coffees (UK) |
Pražení: | omni roast - doporučujeme použití na filtr |
Praženo: | v posledních 14 dnech |
Po dlouhé době se jedná o kávu, kterou doporučujeme primárně na filtr, kde opravdu nejlépe vynikne její potenciál. Chuťově se můžete těšit na opravdu komplexní kávu s velmi neotřelou aromatikou. Nejvíce tuto kávu charakterizuje asi pojem ,,dezertní,,. Má vysokou sladkost a příjemnou střední aciditu připomínající zralé švestky nebo povidla. To vše je krásně obalené plným, krémovým tělem - představte si třeba čokoládovou pěnu. Fermentace, která pochází z naturálního zpracování této kávy se v šálku projevuje opravdu nezvyklými tóny chalvy, mon chéri nebo baklavi.
Kávy z Bolívie nemáme v nabídce úplně často, ale když už se nám podaří nějakou vybrat, je to vždy opravdu pecka! Od farmářů z oblasti známé jako Manco Kapak jsme již jednou kávu v produkci měli, ale už je to dlouhých pět let zpátky.
Manco Kapak je název kolonie, která vznikla v důsledku pozemkových reforem v roce 1950. Vláda tehdy darovala lidem z oblastí Altiplano a La Paz půdu k farmaření zdarma, zhruba o rozlohách 1-3 hektary. Tato oblast má perfektní klimatické podmínky pro pěstování kávy a místní půda je známá svou skvělou úrodností, což z oblasti Manco Kapak dělá opravdu srdce bolivijské produkce kávy. Farmy, ze kterých tato káva pochází jsou situovány v harmonii s původní florou, která kávovníkům dodává potřebný stín a farmářům dává další možnosti přivýdělku prodejem místních plodin - citrusů, banánů nebo yuki.
Tentokrát jsme vybrali jednoodrůdový lot odrůdy Red Caturra, která byla zpracovaná suchou metodou. Jak již bývá u výběrové kávy dobrým zvykem, třešně byly sbírány až po úplném dozrání, což se u této kávy projevilo vysokou sladkostí s komplexností chuti. Po sběru byly třešně kontrolovaně sušeny na vyvýšených sušácích a v poslední fázi bylo sušení dokončeno v mechanických sušácích.
Kombinaci kafe a desertu už určitě znáte, ale už jste někdy měli kávu jako desert? My jo a moc nám to chutná!
Zrnková pražená káva, 100% výběrová arabica, praženo a baleno v ČR.