Cascara Panama Finca Auromar
Červené hrozno • Melasa • Křížaly
Kategorie: | Káva |
---|---|
Chuťový profil: | švestky, hrušky, sušené meruňky |
Farmář: | Carlos Aguilera |
Oblast: | Volcán, Chiriqui |
Odrůda: | Caturra |
Zpracování: | Natural |
Nadm. výška: | 1600—1700 m n. m. |
Cascaru u nás nevidíš poprvé, takže určitě víš, že po 4 letech papírování se opět může prodávat – a my z toho máme samozřejmě obrovskou radost. Od povolení cascary začátkem loňského roku už ale uběhla dlouhá doba, takže přišel čas na novou, čerstvou sklizeň, kterou jsme opět vybrali z Panamy.
Tentokrát se jedná o slupky třešní z naturálně zpracované odrůdy Caturra z farmy Auromar. Z ní jsme již před několika lety měli výborné kávy, a rádi jsme se tak vrátili k osvědčeným zdrojům i pro cascaru. Farma se nachází ve výšce okolo 1 700 m n. m. v provincii Chiriquí západní Panamy, nedaleko hranice s Kostarikou. Díky vulkanické půdě je kvalita zdejší kávy na mimořádné úrovni, což je znát i na jejich cascaře.
Samotná cascara je vedlejší produkt zpracování kávových zrn. Jedná se o drcenou kávovou třešeň, která nabízí svěží ovocnou chuť a množství kofeinu i antioxidantů. Třešně byly zpracované suchou metodou, sušené na slunci 10–14 dní a následně uskladněny na 3 měsíce k uležení. Zpracování zrn ( tzv. „hulling“) probíhá až před samotným balením a expedicí.
Výluh z cascary se připravuje podobně jako sypaný čaj se stejnými pravidly jako u kávy. Na 1 litr nápoje tedy použijeme 50 g cascary, zalijeme horkou vodou (cca 93 °C) a necháme louhovat až 10 minut, následně slijeme. Každopádně se ale neboj experimentovat a nechej se překvapit, jak cascara při jiném stylu přípravu rozvine další a další chutě!
Sušené kávové slupky