Poštovné zdarma od 990 Kč (pro ČR) nebo 40 € (pro SR).

Colombia Monte Bonito

Gramáž
Zvolená varianta není k dispozici. Reset vybraných parametrů.
Mletí
Skladem Skladem Zvolte variantu
310 Kč 1 165 Kč od 310 Kč
Kategorie: Káva
Chuťový profil: červený pomeranč, granátové jablko, bergamot
Farmář: Sdružení farmářů z Monte Bonito
Oblast: Monte Bonito, Caldas
Odrůda: Castillo, Caturra, Colombia
Zpracování: Decaf - kofeinu zbavená káva (technikou sugar cane)
Nadm. výška: 1 800 m n. m.
Importér: Falcon Specialty Coffees
Pražení: omni roast - vhodné na všechny způsoby přípravy
rebelbean mockup decaf colombia monte bonito
Decaf Nově pražíme

Co si budem, postupně na pražírně všichni zjišťujeme, že decaf je jednoduše super! My prostě rádi pijeme kafe, a pijeme ho hodně, jenže když to přeženeš, není to nic moc. No a skvělým řešením je právě “decaf”! Zvlášť, když si kafe pořád udrží i podstatnou část svých původních chutí. Technologie jsou každým rokem dál a dál. Určitě Tě zajímá, jak celý proces zbavování se kofeinu probíhá – pokusíme se ho tedy v kostce shrnout.

Jen pro zajímavost – rostliny s nízkým obsahem kofeinu existují, nicméně se komerčně, alespoň zatím, nepěstují, je totiž po všech stránkách mnohem jednodušší se kofeinu zbavit až dalším zpracováním klasických zrn a odrůd.

Naše bezkofeinová káva tentokrát pochází z produkce několika malých farmářů z okolí malého města Monte Bonito, které se nachází poblíž svahů neaktivního vulkánu Cerro Bravo v severní Kolumbii. Skupina farmářů má 89 členů a každý z nich se stará o svoji farmu s rozlohou pouhých 1 - 3 hektarů. O celý proces pěstování, sběru a následného zpracování a sušení se starají sami rodiny farmářů pouze s příležitostnou pomocí jejich sousedů. Po sběru jsou třešně zbaveny slupky a následně fermentovány po dobu 16 až 18 hodin. Následující den jsou promyty a připraveny na sušení, které trvá dalších 11 - 14 dní v závislosti na počasí. Poslední fáze třízení, hodnocení a následného prodeje už je v režii Manizeles Cooperative, kam farmáři z města Monte Bonito své kávy svážejí a na základě kvality a vlhkosti zrna dostávají zaplaceno. Proces decafenizace probíhá až po přesunu kávy do Evropy a starají se o něj naši importéři Falcon Coffees.

Metoda “sugar cane”:

  1. Nejdříve se zrna očistí horkou párou a následně se hydratují horkou vodou, aby nabobtnala a změkla.
  2. Ve druhé fázi se přechází k hydrolýze kofeinu, která probíhá díky kyselině chlorogenové, která je přírodní součástí kávových zrn. Extraktory se získávají přirozenou cestou fermentací cukrové třtiny – odtud název procesu. Za pomocí ethyl acetátu se redukuje množství kofeinu v zrnech na požadovanou úroveň v několika stejných opakujících se krocích namáčení.
  3. Následně se zrna opět pročistí od zbytku ethyl acetátu saturovanou párou a jsou mechanicky vysušena na požadovanou běžnou úroveň 10–12 % vlhkosti.
  4. Co je asi nejzajímavějším krokem celého procesu je aplikace nanovrstvy přírodního vosku z palmy karnaubské, aby byla zrna chráněna před vnějšími vlivy a stárnutím. Tento vosk není rozpustný ve vodě a je naprosto přírodní a foodsafe, takže bez obav!

Sugar cane metoda je druhý způsob zpracování bezkofeinové kávy, který jsme zatím vyzkoušeli a můžeme říct, že chuť je opět bez kompromisů a úžasně sladká.

 

Zrnková pražená káva

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení