Colombia Monte Bonito
Kategorie: | Káva |
---|---|
Chuťový profil: | červený pomeranč, granátové jablko, bergamot |
Farmář: | Sdružení farmářů z Monte Bonito |
Oblast: | Monte Bonito, Caldas |
Odrůda: | Castillo, Caturra, Colombia |
Zpracování: | Decaf - kofeinu zbavená káva (technikou sugar cane) |
Nadm. výška: | 1 800 m n. m. |
Importér: | Falcon Specialty Coffees |
Pražení: | omni roast - vhodné na všechny způsoby přípravy |
Co si budem, postupně na pražírně všichni zjišťujeme, že decaf je jednoduše super! My prostě rádi pijeme kafe, a pijeme ho hodně, jenže když to přeženeš, není to nic moc. No a skvělým řešením je právě “decaf”! Zvlášť, když si kafe pořád udrží i podstatnou část svých původních chutí. Technologie jsou každým rokem dál a dál. Určitě Tě zajímá, jak celý proces zbavování se kofeinu probíhá – pokusíme se ho tedy v kostce shrnout.
Jen pro zajímavost – rostliny s nízkým obsahem kofeinu existují, nicméně se komerčně, alespoň zatím, nepěstují, je totiž po všech stránkách mnohem jednodušší se kofeinu zbavit až dalším zpracováním klasických zrn a odrůd.
Naše bezkofeinová káva tentokrát pochází z produkce několika malých farmářů z okolí malého města Monte Bonito, které se nachází poblíž svahů neaktivního vulkánu Cerro Bravo v severní Kolumbii. Skupina farmářů má 89 členů a každý z nich se stará o svoji farmu s rozlohou pouhých 1 - 3 hektarů. O celý proces pěstování, sběru a následného zpracování a sušení se starají sami rodiny farmářů pouze s příležitostnou pomocí jejich sousedů. Po sběru jsou třešně zbaveny slupky a následně fermentovány po dobu 16 až 18 hodin. Následující den jsou promyty a připraveny na sušení, které trvá dalších 11 - 14 dní v závislosti na počasí. Poslední fáze třízení, hodnocení a následného prodeje už je v režii Manizeles Cooperative, kam farmáři z města Monte Bonito své kávy svážejí a na základě kvality a vlhkosti zrna dostávají zaplaceno. Proces decafenizace probíhá až po přesunu kávy do Evropy a starají se o něj naši importéři Falcon Coffees.
Metoda “sugar cane”:
- Nejdříve se zrna očistí horkou párou a následně se hydratují horkou vodou, aby nabobtnala a změkla.
- Ve druhé fázi se přechází k hydrolýze kofeinu, která probíhá díky kyselině chlorogenové, která je přírodní součástí kávových zrn. Extraktory se získávají přirozenou cestou fermentací cukrové třtiny – odtud název procesu. Za pomocí ethyl acetátu se redukuje množství kofeinu v zrnech na požadovanou úroveň v několika stejných opakujících se krocích namáčení.
- Následně se zrna opět pročistí od zbytku ethyl acetátu saturovanou párou a jsou mechanicky vysušena na požadovanou běžnou úroveň 10–12 % vlhkosti.
- Co je asi nejzajímavějším krokem celého procesu je aplikace nanovrstvy přírodního vosku z palmy karnaubské, aby byla zrna chráněna před vnějšími vlivy a stárnutím. Tento vosk není rozpustný ve vodě a je naprosto přírodní a foodsafe, takže bez obav!
Sugar cane metoda je druhý způsob zpracování bezkofeinové kávy, který jsme zatím vyzkoušeli a můžeme říct, že chuť je opět bez kompromisů a úžasně sladká.
Zrnková pražená káva