Colombia Sebastián R. Rodriguez (purple fruit)
Hroznové víno • Fialky • Josta
Kategorie: | Káva |
---|---|
Chuťový profil: | hroznové víno, fialky, josta |
Farmář: | Sebastián Ramírez Rodriguez |
Oblast: | El Eje Cafetero, Quindio |
Odrůda: | Castillo |
Zpracování: | Anaerobic washed, carbonic mac. with purple fruits |
Nadm. výška: | 1 500 - 1744 m n. m. |
Importér: | Chicas Industry (CZ) |
Pražení: | omni roast - vhodné na všechny způsoby přípravy |
Praženo: | 24. 1. 2023 |
K tomuto farmáři jsme se dostali až tento rok díky těmto neskutečně funky kávám, asi největší úlety jaké jsme kdy ochutnali a nakoupili. Nicméně Sebastián je již 4. generací, která se o rodinnou farmu El Placer - “potěšení” stará. Jeho přístup je velice inovativní a moderní, ustupuje od klasického promytého zpracování, jelikož minimalizace potřebného objemu vody na zpracování třešní je pro něj hlavním cílem. Zajímavé například je i to, že všechny kávy jakkoliv zpracované (washed/honey/natural) procházejí vždy první fází karbonické fermentace v celých třešních. Ty se nasypou do sudů o objemu 200 litrů, sudy se uzavřou a dovnitř je vháněn CO2.
Každopádně v případě lotů Yellow a Purple Fruits je celý proces daleko složitější a zajímavější. Nejdřív totiž třešně kvasí anaerobně s příměsí vinných kvasnic po dobu 120 hodin. Až následně se káva odslupkuje a přichází fáze karbonická (příměs CO2 do sudů) po dobu 72 hodin. Během toho je navíc do sudů přidáno sušené ovoce s glukózou. V případě Yellow fruits například maracuja a v případě Purple například hrozny modrých odrůd. Cílem tohoto procesu je samozřejmě maximalizace ovocnosti káv a předání aromatiky ovoce kávě.
Potvrzujeme, že se to povedlo na výbornou, protože aroma na vás doslova vybuchne při otevření sáčků a v šálku očekávejte nekonečný gejzír chutí!
Podívej se i na jeho druhou, neméně zajímavou kávu - Yellow Fruit, pro ty nerozhodné máme speciální výhodný balíček obou s 15% slevou.
Zrnková pražená káva