El Salvador El Cipres
Švestka • Mléčná čokoláda • Lískový ořech
Kategorie: | Káva |
---|---|
Chuťový profil: | švestka, mléčná čokoláda, lískový ořech |
Farma: | El Cipres |
Oblast: | Bálsamo-Quezaltepec, Nejapa |
Odrůda: | Red Bourbon |
Zpracování: | Washed |
Nadm. výška: | 1 470–1 650 m n. m. |
Importér: | Falcon Specialty Coffees (UK) |
Pražení: | omni roast - vhodné na všechny způsoby přípravy |
Praženo: | v posledních 14 dnech |
Farma El Cipres se nachází v kávové oblasti Bálsamo-Quezaltepec poblíž obce Nejapa. Historie této farmy sahá až do roku 1880, kdy pozemek, na kterém se současná farma nachází zakoupil doktor Emilio Alvarez, který spolu se svou rodinou emigroval do El Salvadoru z Kolumbie. Emilio pocházel z rodiny pěstitelů kávy, a tuto rodinnou tradici si s sebou převezl i do nového domova.
V současné době má farmu na starosti Alvares Gallardo a jeho rodina, která farmu v roce 1992 převzala a přinesla s sebou svěží vítr a nadšení pro pěstování kvalitní kávy. Farma El Cipres produkuje kávu na 90 hektarech půdy a součástí pozemku je také 5 hektarů původního pralesa, což přispívá bohatosti místní fauny a flory a podepisuje se příznivě i na kvalitě kávy. Kávovníky jsou rozložené v úzkém pruhu, táhnoucím se od 1070 m.n.m až po 1800 m.n.m. s produkcí přes 3000 pytlů kávy ročně. Emiliovi se podařilo značně zvýšit výnos použitím tradiční metody ,,agobia,,. Jedná se o techniku pěstování a udržování kávovníků, při které jsou keře ohnuty a přivázány k zemi. Kávovníky tak stále plodí a nové výhonky mají zároveň možnost růstu vzhůru.
Farma El Cipres se také silně zaměřuje na sociální aspekty pěstování kávy. Svým zaměstnancům se snaží zkvalitňovat životní podmínky, zajišťovat dostatek potravin a pitné vody a také ubytování. Z peněz utržených prodejem kávy také podporují místní školu potřebným vybavením pro žáky.
Káva, kterou jsme pro vás z této farmy vybrali, je pro El Salvádor tradiční odrůdy Red Bourbon. Pro zpracování byla zvolena promytá metoda, což ještě více podtrhuje typickou chuť této odrůdy. Třešně byly po sběru zbaveny slupky, vloženy do fermentačních tanků a následně promyty, tak aby se mohlo sušit již čisté zelené zrno.
V chuti očekávejte plné, šťavnaté tělo s převažující sladkostí. Acidita je spíše nižší, připomínající lehce nezralé švestky. V šálku dominují tóny mléčné čokolády s lískovými oříšky v dochuti. Tato káva je velmi příjemná a dobře pitelná a nás na ní nejvíce baví balanc všech chutí a vysoká sladkost.
Zrnková pražená káva