Honduras Nely Suyapa Orellana
Turecký med • Nugát • Mirabelka
Kategorie: | Káva |
---|---|
Chuťový profil: | turecký med, nugát, mirabelka |
Farmářka:: | Nely Suyapa Orellana |
Oblast: | El Hichozal, Corquín, Copán |
Odrůda: | Red Catuai |
Zpracování: | Natural, 72h macerated |
Nadm. výška: | 1 200 m.n.m |
Importér: | Falcon Specialty Coffees (UK) |
Pražení: | omni roast - vhodné na všechny způsoby přípravy |
Praženo: | v posledních 14 dnech |
V šálku převládá sladkost, plné tělo a jemná textura. Aromatika způsobená procesem macerace se projevuje tóny tureckého medu, ale v chuti můžete najít i další ořechy, jako například pistácie nebo arašídy. Kávě nechybí ani příjemná ovocnost žlutého ovoce, které nám nejvíce připomíná zralé mirabelky nebo gdoule. Na filtru se jedná o šťavnatou, sladkou kávu, která zaujme plným tělem a příjemnou pitelností. Na espressu se můžete těšit na voňavý dezert s výraznou aromatikou a střední ovocností. Tohoto komplexního kafe se jek tak nepřepijete!
Nejnovějším přírůstkem do naší produkce je pro změnu káva ze Střední Ameriky, a to z hornatého Hondurasu. Nely Suyapa Orellana je majitelkou malé, dvou hektarové farmy v oblasti El Hichozal u města Corquín. Její farma nese název Las Gemelas (Dvojčata) a je pojmenovaná podle jejích dvou dcer, kterým chce jednoho dne farmu předat.
Nely na své farmě pěstuje pouze odrůdy Yellow Catuai a Red Catuai a tento rok je to podruhé, kdy se Nely podařilo svoji kávu prodat jako micro-lot, aniž by své zrno musela smíchat se sousedními farmáři.
I tak je ale veškerá káva z tohoto regionu zpracována ve stanici Aruco, kam farmáři, jako je Nely, vozí po sklizni své třešně. Zde je změřena cukernatost a každé kávě je vybrán typ zpracování, který ji bude sedět nejlépe. Díky nižší poloze stanice je také jednodušší zajistit stabilní a konzistentní podmínky při zpracování kávy, což je přímo na farmách, díky jejich vysokohorské poloze a nestabilnímu počasí velmi náročné.
Náš lot je tvořený čistě odrůdou Red Catuai, která byla zpracovaná suchou metodou. Třešně byly nejprve očištěny a zbaveny kazových plodů a poté byly v uzavřených barelech fermentovány po dobu 72 hodin. Díky tomuto kroku se v kávě podpořila sladkost a velmi zajímavá pralinková a nugátová tóny. Následně byly třešně 20 - 30 dnů kontrolovaně sušeny a každou hodinu obraceny, aby se zachovala čistota v chuti a nedocházelo k nežádoucímu fermentování.
Zrnková pražená káva, 100% výběrová arabica, praženo a baleno v ČR.