Kenya Karimikui AB
Ostružina • Černý čaj • Pomerančová kůra
Kategorie: | Káva |
---|---|
Chuťový profil: | ostružina, černý čaj, pomerančová kůra |
Zprac. závod: | Karimikui |
Oblast: | Kirinyaga County |
Odrůda: | SL28 & SL34 |
Zpracování: | Washed |
Nadm. výška: | 1 600 - 1 700 m.n.m |
Importér: | Falcon Specialty Coffees (UK) |
Pražení: | omni roast - vhodné na všechny způsoby přípravy |
Praženo: | v posledních 14 dnech |
Konečně je tu léto, a to kromě koupačky na přehradě neznamená nic jiného než čerstvou sklizeň káv z Kenyi! Tentokrát se nám podařilo vybrat opravdu šťavnatou a sladkou kávu, která okamžitě zaujme svou typickou vysokou aciditou.
Zpracovatelská stanice Karimikui se nachází na úpatí Mount Kenya a je přidružené k farmářskému družstvu Rugetu. To se skládá z více než 600 malých farmářů z vesnic Githureia, Gituba a Kiamugumo. Stejně jako většina káv z Kenyi, je i tento lot směsí káv těchto farmářů, které se zpracují a následně exportují pod hlavičkou zpracovatelské stanice (nebo také coffee mill).
Opět jsme vybrali směs typických odrůd SL28 a SL34, které byly zpracovány promytou metodou. Farmáři z družstva Rugetu vkládají velký důraz na selekci pouze zralých třešní, které díky ideální průměrné teplotě ( 13 - 24°C) a vulkanické půdě dosahují vysoké kvality. Po sběru jsou třešně zbaveny slupky a následně podrobeny kvalitativní klasifikaci podle jejich hustoty. Následně jsou ve stínu fermentovány po dobu 16 - 24 hodin, při kterých zbylá dužina povolí od zrna a také se stabilizuje chuťový profil kávy. Posledním krokem, který předchází sušení je ponoření zrna do nádrží s čistou vodou po dobu 16 - 18 hodin. Tento krok zpracování je pro kávy z této země typický a ty se poté označují jako washed & soaked. Potřebné péče se zrnu dostává i při sušení, které trvá přibližně 20 dní a využívají se k němu speciální látkové sušáky, které zajišťují správné proudění vzduchu a nedochází tak k nežádoucí fermentaci. Nakonec se káva roztřídí podle velikosti (jedné z kategorií právě přísluší označení AB tohoto lotu) a zavakuuje k exportu.
V chuti se můžeš těšit na nálož šťavnaté acidity, která v kombinaci se sladkostí připomíná ostružiny nebo černý rybíz. Celkový projev této kávy je hodně čajový a převažují i tóny citrusů. Lehká hořkost, která balancuje vysokou aciditu se projevuje právě chutí černého čaje nebo pomerančové kůry.
Jako šťavnaté espresso nebo filtr na led, tohle kafe určitě nezklame a bude tě bavit, až dokud ti nedojde!
Zrnková pražená káva, 100% výběrová arabica, praženo a baleno v ČR.