Kenya Kimandi AB
Černý rybíz • Yerba maté • Agávový sirup
Kategorie: | Káva |
---|---|
Chuťový profil: | černý rybíz, yerba maté, agávový sirup |
Zprac. závod: | Kabare Cooperative |
Oblast: | Kyrinyaga |
Odrůda: | SL28 & SL34 |
Zpracování: | Washed & soaked |
Nadm. výška: | 1 700 - 1 800 m.n.m. |
Importér: | Falcon Specialty Coffees (UK) |
Pražení: | omni roast – vhodné na všechny způsoby přípravy |
Podobně jako například v Etiopii nebo v jiných afrických zemích, i zde se farmáři sdružují primárně ve formě družstev. Jednotlivé loty tak pocházejí tak trochu ode všech, od stovek až tisíců farmářů! Kenya je dobře známá pro svou vyšší aciditu a silně ovocný chuťový profil, způsobený kombinací odrůdy, terroiru ale i procesu zpracování.
Kávové třešně se sbírají při ideální zralosti a jsou ihned zbaveny slupky a zpracovány promytou metodou. Následuje fermentace, kterými se odstraní zbylá dužina, a poté jsou již čistá zrna důsledně promyta a naložena na dalších 24 h do nádrže s chladnou vodou. Odtud v názvu zpracování “soaked” – tento krok má značný vliv na rozvoj aminokyselin v kávových zrnech, které se pak podílí na tvorbě typického ovocného keňského aroma.
V tom překvapí ale krásně ladí čajová vůně yerba maté doplněná o šťavnatou chuť bobulového ovoce a citrusů, které se projeví hlavně v závěru svou mírnou trpkostí. Chuť je ale primárně sladká až sirupová, aftertaste příjemně dlouhý.
Zrnková pražená káva