Colombia Robinson Rivera
Kategorie: | Káva |
---|---|
Chuťový profil: | lesní ostružina, moruše, melasa |
Farmář: | Robinson Rivera |
Oblast: | Piendamo, Cauca |
Odrůda: | Pink Bourbon |
Zpracování: | Natural |
Nadm. výška: | 1 700 - 1 850 m n. m. |
Importér: | Falcon Specialty Coffees (UK) |
Pražení: | omni roast - vhodné na všechny způsoby přípravy |
Farma El Silencio, z jejíž produkce jsme pro vás tento lot vybrali, se nachází v nadmořské výšce mezi 1700 a 1850 m.n.m a její rozloha je necelých 6 hektarů. Zde už více než 18 let pěstuje Robinson Rivera svoji kávu a posledních pět let i v rámci asociace ACC.
ACC coop (Asociación de Caficultores del Centro del Cauca por la Paz) je nezisková organizace založená roku 2016 ve městě Piendamó v oblasti Cauca. Účelem této organizace už od jejího založení bylo zvyšování kvality produkované kávy od sběru až po její komercializaci. Cílem působení ACC je dlouhodobé zlepšování životní úrovně farmářských rodin, starostlivost o životní prostředí a vytváření funkční komunity v tomto regionu.
Sdružení se skládá ze 77 farmářů s průměrnou rozlohou farmy 1,5 hektaru v nadmořské výšce mezi 1700 a 2100 m.n.m. I i přes to, že ACC pomáhá svým členům s komerčními strategiemi a technologiemi souvisejícími se produkcí kávy, každý z farmářů má volnou ruku ve způsobu zpracování, a to i pomocí inovativních fermentací, což je i případ tohoto Robinsonova lotu.
Opět se v naši limitované edici objevuje odrůda Pink Bourbon, která nás opravdu baví. Tentokrát je zpracovaná suchou metodou. Nejprve byly kávové třešně uloženy do fermentačních tanků po dobu 48 hodin a teprve poté byly při stálé teplotě 28°C sušeny po dobu prvních 16 hodin. Následně byla teplota zvýšena na 37°C a třešně sušeny, dokud u nich nebylo dosaženo 20% vlhkosti. V poslední fázi byly třešně uloženy v uzavřených barelech po dobu 24 hodin a nakonec dosušeny na výsledných 10% vlhkosti.
Tento kontrolovaný proces podpořil v chuťovým profilu výraznou aromatiku a komplexnost a očekávat můžete opravdu funky projev. Káva je opravdu šťavnatá, s fermentovanými tóny, které nám připomínají přezrálé ovoce, nejvíce však moruše nebo lesní ostružiny. Zároveň se můžete těšit na vysokou sladkost melasy.
Pražená zrnková káva
Zrnková pražená káva