Pražírna je ve státní svátek 28.9. zavřena, o vaší objednávku se postaráme hned v pátek 29.9.

Peru James Gonzalez

Nektarinka • Máta • Mléčná čokoláda

Gramáž
Zvolená varianta není k dispozici. Reset vybraných parametrů.
Mletí ?
Poslední balíčky Poslední balíčky Zvolte variantu
630 Kč 2 180 Kč od 630 Kč 548 Kč bez DPH 1 896 Kč bez DPH od 548 Kč bez DPH
Kategorie: Káva
Chuťový profil: nektarinka, máta, mléčná čokoláda
Farmář: James Gonzalez
Oblast: La Cascarilla, Jaen, Cajamarca
Odrůda: Geisha
Zpracování: Anaerobic washed
Nadm. výška: 1 900 m n. m.
Importér: Cultivar Coffees (ES)
Pražení: omni roast - vhodné na všechny způsoby přípravy
Praženo: v posledních 14 dnech
rebelbean mockup limitka peru james gonzalez 250
Limitovaná edice Poslední balíčky
Tentokrát se nám do limitované edice podařilo dostat další kávu odrůdy Geisha, a to rovnou z naší oblíbené pěstitelské země, kterou je Peru. Odrůdu Geisha (Gesha) si většinou nespojíme se zemí jako je Peru, ale spíše s Kolumbií nebo Panamou. I pro nás je to poprvé, kdy jsme se s peruánskou geishou setkali a měli možnost ji pro vás vybrat. Je to v pořadí druhá káva, která vznikla z nové spolupráce s importérskou firmou Cultivar.
 

James Gonzalez, který s Cultivarem spolupracuje už druhý rok se pěstováním kávy věnuje už od dětství. Společně se svým otcem se starají o farmu, která se nachází v oblasti Jaen. Jméno této oblasti vám určitě není neznámé, pochází odtud totiž takřka všechny peruánské kávy, které jsme kdy nakoupili. S nástupem poptávky po výběrové kávě i James a jeho otec pochopili, že je potřeba se více zaměřit na kvalitu jejich kávy. Rozhodli se tak vysadit dvě nové odrůdy - Yellow caturra a Geisha, které si zvolili díky jejich skvělým chuťovým kvalitám. K první sklizni došlo v roce 2021, ale kvůli malému množství James svoji kávu prodával jako blend obou odrůd. Tento rok je tak prvním rokem, kdy se mu podařilo vyprodukovat dostatek kávy, a vy tak můžete jeho Geishu jako jedni z prvních ochutnat!

Tato káva je zpracovaná typickou promytou metodou. James však patří k mladé, ambiciózní generaci farmářů, kteří sledují současné trendy v oblastech zpracování a fermentace kávy, a tak se ani James nebojí experimentovat a chce se o této problematice dozvědět co nejvíce. Tento lot tak po odslupkování a odstranění dužiny nechal v pergamenu anaerobně fermentovat po dobu 60 hodin a poté propláchl čistou vodou. Tato část zpracování umí zvýraznit sladkost, ale i podpořit tělo a jemnou texturu, která u promytých káv občas chybí.

Za nás Jamesova první Geisha dopadla skvěle. V šálku je velké množství sladkosti, příjemná ovocná acidita a velmi herbální, květinová aromatika. Chuťový profil zralého ovoce, který je pro tuto odrůdu typický se v kombinaci s promytým zpracováním a místním terroirem projevuje tóny nektarinky nebo bílé broskve. Sladkost a jemná textura nám připomíná mléčnou čokoládu. Naopak florální tóny, kterými je tato káva nabitá, a které dominují v dochuti, nás překvapily lehce netradiční chutí máty.

Jestli jste příznivci peruánské kávy, odrůdy geisha nebo čisté chuti promyté kávy, určitě vás tato komplexní káva nezklame!

Zrnková pražená káva, 100% výběrová arabica, praženo a baleno v ČR.