Ethiopia Mensur Abahika
| Kategorie: | Káva |
|---|---|
| EAN: | Zvolte variantu |
| Farmář: | Mensur Abahika |
| Oblast: | Kota Kebele, Jimma |
| Odrůda: | JARC 74110 |
| Zpracování: | Decaf - kofeinu zbavená káva (technikou sugar cane) |
| Nadm. výška: | 1 950 - 2000 m n. m. |
| Importér: | Osito |
| Pražení: | omni roast - vhodné na všechny způsoby přípravy |
| Praženo: | v posledních 14 dnech |
| ? Dostupnost: | do března 2026 |
Sweet & Velvety
Naše káva bez kofeinu je opět bez kompromisů! Úžasně sladká, jemná a velmi čistá v chuti. Vynikne jak na espressu, tak i na filtru, kde se krásně projeví sladkost nugátu s příjemnou ovocností sušeného ovoce a datlí. To vše doplňuje příjemná chuť čokolády a plné tělo. Na espressu vynikne lehce vyšší acidita, intenzivní aroma sladkého koření a chuť lískooříškového másla a křížal.
Naše bezkofeinová káva pochází tentokrát z regionu Jimma na jihozápadě Ethiopie a je produktem jediného farmáře Mensura Abahika. Jedná se o odrůdu 74110 zpracovanou promytou metodou. Pro oblast Jimma byly donedávna typické kávy zpracované převážně naturální metodou, které příliš nevynikali svojí kvalitou. To se však posledních několik sklizní mění, farmáři na sebe berou větší risk, investují do promytých zpracování a kvalita místních lotů rapidně roste!
Tato bezkofeinová káva tedy byla nejprve zpracována klasickou promytou metodou a teprve poté zbavena kofeinu. Proces dekofeinizace probíhal s využitím metody sugar cane, ve kterém se jako účinná látka používá ethyl acetát.
V Rebelbean už všichni dávno víme, že decaf je jednoduše super! Rádi pijeme kafe, a pijeme ho hodně – jenže účinky nadmíry kofeinu nejsou moc příjemné. Skvělým řešením je právě „decaf“! Zvlášť, když si kafe pořád drží většinu svých původních chutí. Technologie jsou každým rokem dál a dál. Určitě vás zajímá, jak celý proces odstraňování kofeinu probíhá.
Metoda „sugar cane“:
- Nejprve se zrna očistí horkou párou a následně se hydratují horkou vodou, aby nabobtnala a změkla.
- Ve druhé fázi se přechází k hydrolýze kofeinu, která probíhá díky kyselině chlorogenové, která je přírodní součástí kávových zrn. Extraktory se získávají přirozenou cestou, fermentací cukrové třtiny – odtud název procesu. Za pomocí ethyl acetátu se redukuje množství kofeinu v zrnech na požadovanou úroveň v několika stejných opakujících se krocích namáčení.
- Následně se zrna opět pročistí od zbytku ethyl acetátu saturovanou párou a jsou mechanicky usušena na požadovanou běžnou úroveň 10–12 % vlhkosti.
Zrnková pražená káva, 100% výběrová arabica, praženo a baleno v ČR.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
