Colombia John Hurtado
Kategorie: | Káva |
---|---|
Farmář: | John Hurtado |
Oblast: | Valle del Cauca, Caicedonia |
Odrůda: | Wush Wush |
Zpracování: | Natural, 120 h anaerobic |
Nadm. výška: | 1 800 m n. m. |
Importér: | Chicas Industry (CZ) |
Pražení: | omni roast - vhodné na všechny způsoby přípravy |
Praženo: | v posledních 21 dnech |
? Dostupnost: | do října 2024 |
Funky & Complex
Je to tady! Konečně jsme se dočkali a vítězná káva loňského ročníku soutěže Barista Roku je zpět! Jde o netradiční odrůdu Wush Wush zpracovanou metodou anaerobic natural. A stejně jako minulý rok, kdy se tato káva objevila i v limitované edici, se jedná o jednu z nejlepších káv, kterou od nás letos budete mít možnost ochutnat.
Anaerobní předzpracování zanechává v chuti intenzivní tóny přezrálého ovoce, které nám nejvíce připomínají třešně, černý rybíz nebo pomeranč. V dochuti pak přetrvávají tóny hrozinek a mléčné čokolády. Káva má vysokou sladkost, zajímavou vinnou aciditu, plné tělo a krásně jemnou texturu. Na filtru je to opravdu hutná, intenzivní káva, která překvapí svoji sladkostí a komplexností. Na espressu nejvíce vynikne vinná acidita perlivého vína a sirupovitá textura.
Jak tohle kafe vzniklo? Farmář John Hurtado před několika lety převzal kávovou farmu svých rodičů a postupně ji přetvořil do podoby, ve které se Mahusa nachází teď. Když v mládí opustil rodnou vlast a rozhodl se pro život ve Spojených státech, ještě netušil, že se o třicet let později rozhodne vrátit a věnovat svůj život výběrové kávě. Postupně na farmě vysadil nové odrůdy, zlepšil procesy a zaměřil se na kvalitu produkované kávy.
V současné době patří do jeho produkce odrůdy Pink Bourbon, Yellow Bourbon, Caturra, Castillo, Geisha nebo, jako v případě naší kávy, odrůda Wush Wush. Veškeré kávovníky rostou v úzkém pruhu táhnoucím se v nadmořské výšce mezi 1 700 až 1 900 m n. m. Kvalita místní kávy spočívá také v ekologickém a udržitelném přístupu k zemědělství. John nechává na své farmě velký prostor původní flóře a fauně, nachází se zde dva původní lesy a tři prameny. Velké zlepšení v kvalitě kávy John připisuje také edukaci svých sběračů. Podle jeho slov je jeho tchýně naučila s kávovníky mluvit, starat se o něj a respektovat ho. A právě to se stalo inspirací pro grafiku, kterou naleznete na balíčku této kávy.
Lot, který jsme si vybrali, je stejně jako minulý rok naturálně zpracovaná odrůda Wush Wush. Jedná se o původně Etiopskou odrůdu pojmenovanou podle oblasti, ve které byla objevena. Příběh této odrůdy je velmi podobný například odrůdě Gesha, která má také kořeny v Etiopii, ale náležitou slávu získala až po převezení do Jižní Ameriky před 30 lety. S odrůdou Wush Wush se však na výběrové scéně setkáváme přibližně poslední 3 roky, a to především v Kolumbii a Panamě. Chuťově se jedná o nesmírně zajímavou odrůdu, která kromě tónů tropického ovoce nebo květů umí překvapit i tóny bylinnými.
Pro Johna je tento lot druhou sklizní této odrůdy. Po několika experimentech se zpracováním zjistil, že nejlepších výsledků dosáhne co nejpečlivějším tříděním třešní a prodlouženou anaerobní fermentací. Před sušením jsou tedy třešně uzavřeny v nádobách bez přístupu vzduchu po dobu 120 hodin, což výslednému profilu kávy dodává na vyváženosti a vyzdvihuje funky ovocné tóny. Poté už jsou třešně přemístěny na sušáky, kde jsou po dobu 30 dní sušeny ve stínu. Právě toto pomalé a kontrolované sušení ještě více podporuje sladkost kávy.
Zrnková pražená káva, 100% výběrová arabica, praženo a baleno v ČR.