Poštovné zdarma od 990 Kč (platí pro Česko) nebo 40 € (platí pro Slovensko a Polsko).

Colombia John Hurtado

Třešeň • Mandarinka • Nugát

 

Skladem
630 Kč 547,83 Kč bez DPH
Kategorie: Káva
Farmář: John Hurtado
Oblast: Valle del Cauca, Caicedonia
Odrůda: Wush Wush
Zpracování: Natural, 90 h anaerobic
Nadm. výška: 1 800 m n. m.
Importér: Chicas Industry (CZ)
Pražení: espresso roast - doporučujeme spíš pro použití na espresso
Praženo: 9. 3. 2023
rebelbean mockup limitka colombia john hurtado250
Víťezná káva Barista roku 2023

Máme pro tebe další limitku z edice soutěžních káv – a tentokrát to není nic menšího než kafe, se kterým náš Head of Coffee Denis vyhrál celonárodní soutěž Barista roku 2023! Denis obhajoval titul z minulého roku a s tímhle kafem okouzlil porotu a okouzlí i tebe. Ideální přípravou je espresso, díky čemuž vynikne jeho ovocnost.

Jak tohle kafe vzniklo? Farmář John Hurtado před několika lety převzal kávovou plantáž svých rodičů a postupně ji přetvořil do podoby, ve které se Mahusa nachází teď. Když v mládí opustil rodnou vlast a rozhodl se pro život ve Spojených státech, ještě netušil, že se o třicet let později rozhodne vrátit a věnovat svůj život výběrové kávě. Postupně na farmě vysadil nové odrůdy, zlepšil procesy a zaměřil se na kvalitu produkované kávy.
 

V současné době patří do jeho produkce odrůdy Pink Bourbon, Yellow Bourbon, Caturra, Castillo, Geisha nebo, jako v případě naší kávy, odrůda Wush Wush. Veškeré kávovníky rostou v úzkém pruhu táhnoucím se v nadmořské výšce mezi 1 700 až 1 900 m n. m. Kvalita místní kávy spočívá také v ekologickém a udržitelném přístupu k zemědělství. John nechává na své farmě velký prostor původní flóře a fauně, nachází se zde dva původní lesy a tři prameny. Velké zlepšení v kvalitě kávy John připisuje také edukaci svých sběračů. Podle jeho slov je naučil s kávovníkem mluvit, starat se o něj a respektovat ho.

Lot, který jsme si vybrali, je naturálně zpracovaná odrůda Wush Wush. Jedná se o původně etiopskou odrůdu pojmenovanou podle oblasti, ve které byla objevena. Příběh této odrůdy je velmi podobný například odrůdě Geisha, která má také kořeny v Etiopii, ale náležitou slávu získala až po převezení do Jižní Ameriky před 30 lety. S odrůdou Wush Wush se však na výběrové scéně setkáváme zatím jen poslední 3 roky, a to především v Kolumbii a Panamě. Chuťově se jedná o nesmírně zajímavou odrůdu, která kromě tónů tropického ovoce nebo květů umí překvapit i tóny bylinnými.

Pro Johna je tento lot první sklizní této odrůdy. Po několika experimentech se zpracováním zjistil, že nejlepších výsledků dosáhne co nejpečlivějším tříděním třešní a prodlouženou anaerobní fermentací. Před sušením jsou tedy třešně uzavřeny v nádobách bez přístupu vzduchu po dobu 90 hodin, což výslednému profilu kávy dodává na vyváženosti a ovocnosti. Poté už jsou třešně přemístěny na sušáky, kde jsou po dobu 30 dní sušeny ve stínu. Právě toto pomalé a kontrolované sušení ještě více podpoří sladkost kávy. 

Důvod, proč jsme si tuto kávu vybrali na letošní ročník soutěže Barista roku, je právě její sladkost a textura. Naturální zpracování zanechává v chuti příjemné tóny přezrálého ovoce, které nám nejvíce připomínají zralé třešně. Tato sladkost je však krásně vyvážena kvalitní a šťavnatou aciditou citrusového ovoce, která v kombinaci s květnatou aromatikou nejvíce připomíná mandarinky nebo citronovou trávu. Zároveň se ale jedná o kávu s poměrně plným, nugátovým tělem a komplexní, krémovou texturou.

Wush Wush se v naší produkci objevuje poprvé, ale už teď víme, že ne naposled!

  

Pražená zrnková káva