Costa Rica Corazón De Jesús
| Kategorie: | Káva |
|---|---|
| EAN: | 8594183325224 |
| Farmář: | Alvarado Fonseca |
| Farma: | Finca El Salitre |
| Oblast: | Brunca |
| Odrůda: | F1 Milenio |
| Zpracování: | Natural |
| Nadm. výška: | 1 650 - 1 950 m. n. m. |
| Pražení: | omni roast - vhodné na všechny způsoby přípravy |
| Praženo: | v posledních 14 dnech |
| Dostupnost: | do prosince 2025 |
Tropical & Winey
Intenzivní, aromatická káva s tóny tmavého hrozna, pomela a magnolií. Chuti dominují výrazné tóny tropického ovoce, vinná acidita a střední ovocná sladkost. Káva má šťavnatou texturu, střední tělo a příjemnou aciditu. Na filtru je to sladká a aromatická káva s chutí jahod, hrozna, pralinek a hořké čokolády. Na espressu vynikne acidita rybízového vína a tóny pomela, magnolií a zralých višní.
Do naší limitované edice jsme pro vás opět vybrali poměrně nevšední kávu. Pochází z farmy El Salitre, kterou spolu se zpracovatelskou stanicí Corazón de Jesús provozuje rodina Alvarada Fonsecy. Farma se nachází v regionu Brunca na úpatí nejvyšší hory Kostariky Cerro Chirripó. Veškerá produkce této farmy pochází z 15 hektarů úrodné vulkanické půdy, díky které místní káva dosahuje výborných kvalit. Farma El Salitre si vysloužila mezinárodní uznání díky svým experimentálně zpracovaným kávám, nevšedním odrůdám a jejich kávy pravidelně obsazují vysoké příčky na soutěžích Cup of Excellence.
Lot, který jsme pro vás vybrali je tvořený hybridní odrůdou F1 Milenio, která v sobě spojuje výborné chuťové kvality, stejně jako vysokou výnosnost a odolnost. Tato odrůda vznikla křížením odrůdy Sarchimor a Sudan Rume. Zatímco Sudan Rume má svůj původ mezi tradičními ethiopskými odrůdami a je známá chuťovou kvalitou a intenzitou aroma, Sarchimor je hybridní odrůda vzniklá křížením arabiky s robustou. Právě po odrůdě Sarchimor tak Milenio zdědilo svoji odolnost vůči kávové rzi a vysokou výnosnost.
Alvarado pro tento lot zvolit zpracování, které nazývá Natural Reposado. Jedná se o klasické suché zpracování, kterému však předcházela fermentace třešní v uzavřených tancích s kontrolovanými podmínkami. Tato anaerobní fermentace tak výslednému chuťovému profilu dodala divočejší tóny tropického ovoce. Posledním krokem zpracování bylo kontrolované sušení celých třešní na vyvýšených sušácích po dobu několika týdnů, dokud nebylo dosaženo optimální úrovně vlhkosti.
Hybridní odrůdy jsou ve světě výběrové kávy čím dál více rozšířené a kromě skvělých chuťových kvalit nabízejí i možné řešení problematiky udržitelnosti i rostoucí poptávky po výběrové kávě. Pro nás je to poprvé, kdy jsme se s odrůdou Milenio setkali a okamžitě si získala naši pozornost. Doufáme, že to tak bude i u vás!
Zrnková pražená káva, 100% výběrová arabica, praženo a baleno v ČR.
Diskuze
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
