Colombia Santa Maria

Ryngle • Panela • Vlašský ořech

Hmotnost
Zvolená varianta není k dispozici. Reset vybraných parametrů.
Chcete kávu namlít? ?
Můžeme doručit do:
23.4.2024 23.4.2024 Zvolte variantu
Možnosti doručení
Skladem Skladem Zvolte variantu
330 Kč 1 245 Kč od 330 Kč 294,60 Kč bez DPH 1 111,60 Kč bez DPH od 294,60 Kč bez DPH
Kategorie: Káva
Chuťový profil: ryngle, panela, vlašský ořech
Farmář: Sdružení farmářů Santa Maria
Oblast: Santa Maria, Huila
Odrůda: Castillo, Caturra, Colombia, Bourbon
Zpracování: Decaf - kofeinu zbavená káva (technikou sugar cane)
Nadm. výška: 1 700 – 2 100 m n. m.
Importér: Coffee Quest (NL)
Pražení: omni roast - vhodné na všechny způsoby přípravy
colombia santa maria decaf 250g
Bez kofeinu

Naše nové káva bez kofeinu je opět i bez kompromisů! Úžasně sladká, šťavnatá a velmi čistá v chuti. Vynikne jak na espressu, tak i na filtru, kde se krásně projeví sladkost panely s příjemnou ovocností rynglí a blum nebo červených jablek. To vše doplňuje příjemné ořechové aroma a plné, hutné tělo. Na espressu opět vynikne vyšší acidita a můžete se tak těšit na výrazně ovocnou kávu a typické lehce nakouřené aroma, které sugar cane decaf obvykle má. Tato bezkofeinová káva je jedna z nejlepších, které jsme doposud měli a rozhodně si nezadá i s běžnými kávami!

Naše bezkofeinová káva tentokrát pochází z produkce sdružení farmářů v oblasti Santa Maria, kterou tvoří 25 malých farmářů z departementu Huila v Kolumbii. Jedná se o blend místních odrůd Colombia, Caturra, Castillo a Pink Bourbon.

Všechny kávy byly nejprve zpracovány klasickou promytou metodou, smíchány a poté zbaveny kofeinu. Proces dekofeinizace probíhal ve stejné oblasti místní firmou s využitím metody sugar cane. Do Evropy se tak káva dostává už zbavená kofeinu, což není úplně typické. Zároveň jde o první kávu z naší nové spolupráce s importérem Coffee Quest, od kterých u nás určitě uvidíte ještě více káv!

V Rebelbean už všichni dávno víme, že decaf je jednoduše super! Rádi pijeme kafe, a pijeme ho hodně – jenže když to přeženeš, není to nic moc. Skvělým řešením je právě „decaf“! Zvlášť, když si kafe pořád drží většinu svých původních chutí. Technologie jsou každým rokem dál a dál. Určitě vás zajímá, jak celý proces zbavování se kofeinu probíhá – pokusíme se ho tedy v kostce shrnout.

Jen pro zajímavost – rostliny s nízkým obsahem kofeinu existují, nicméně se komerčně, alespoň zatím, nepěstují ve velké míře. Po všech stránkách je totiž mnohem jednodušší se kofeinu zbavit až dalším zpracováním klasických zrn a odrůd.

Metoda „sugar cane“:

  1. Nejdříve se zrna očistí horkou párou a následně se hydratují horkou vodou, aby nabobtnala a změkla.
  2. Ve druhé fázi se přechází k hydrolýze kofeinu, která probíhá díky kyselině chlorogenové, která je přírodní součástí kávových zrn. Extraktory se získávají přirozenou cestou, fermentací cukrové třtiny – odtud název procesu. Za pomocí ethyl acetátu se redukuje množství kofeinu v zrnech na požadovanou úroveň v několika stejných opakujících se krocích namáčení.
  3. Následně se zrna opět pročistí od zbytku ethyl acetátu saturovanou párou a jsou mechanicky usušena na požadovanou běžnou úroveň 10–12 % vlhkosti.

Zrnková pražená káva, 100% výběrová arabica, praženo a baleno v ČR.