Colombia San Lorenzo
Kategorie: | Káva |
---|---|
Chuťový profil: | kandovaná broskev, slaný karamel, libeček |
Farmář: | Sdružení farmářů San Lorenzo |
Oblast: | Rio Sucio, Caldas |
Odrůda: | Castillo, Caturra, Colombia |
Zpracování: | Decaf - kofeinu zbavená káva (technikou sugar cane) |
Nadm. výška: | 1 600–2 000 m n. m. |
Importér: | Falcon Specialty Coffees |
Pražení: | omni roast - vhodné na všechny způsoby přípravy |
Co si budem, postupně na pražírně všichni zjišťujeme, že decaf je jednoduše super! My prostě rádi pijeme kafe, a pijeme ho hodně, jenže když to přeženeš, není to nic moc. No a skvělým řešením je právě “decaf”! Zvlášť, když si kafe pořád udrží i podstatnou část svých původních chutí. Technologie jsou každým rokem dál a dál. Určitě Tě zajímá, jak celý proces zbavování se kofeinu probíhá – pokusíme se ho tedy v kostce shrnout.
Jen pro zajímavost – rostliny s nízkým obsahem kofeinu existují, nicméně se komerčně, alespoň zatím, nepěstují, je totiž po všech stránkách mnohem jednodušší se kofeinu zbavit až dalším zpracováním klasických zrn a odrůd.
Metoda “sugar cane”:
- Nejdříve se zrna očistí horkou párou a následně se hydratují horkou vodou, aby nabobtnala a změkla.
- Ve druhé fázi se přechází k hydrolýze kofeinu, která probíhá díky kyselině chlorogenové, která je přírodní součástí kávových zrn. Extraktory se získávají přirozenou cestou fermentací cukrové třtiny – odtud název procesu. Za pomocí ethyl acetátu se redukuje množství kofeinu v zrnech na požadovanou úroveň v několika stejných opakujících se krocích namáčení.
- Následně se zrna opět pročistí od zbytku ethyl acetátu saturovanou párou a jsou mechanicky vysušena na požadovanou běžnou úroveň 10–12 % vlhkosti.
- Co je asi nejzajímavějším krokem celého procesu je aplikace nanovrstvy přírodního vosku z palmy karnaubské, aby byla zrna chráněna před vnějšími vlivy a stárnutím. Tento vosk není rozpustný ve vodě a je naprosto přírodní a foodsafe, takže bez obav!
Sugar cane metoda je druhý způsob zpracování bezkofeinové kávy, který jsme zatím vyzkoušeli a můžeme říct, že chuť je opět bez kompromisů a úžasně sladká.
Zrnková pražená káva