Colombia Divino Niño
Perník • Karamel • Bluma
Kategorie: | Káva |
---|---|
Chuťový profil: | perník, karamel, bluma |
Farmář: | Sdružení farmářů Divino Nño |
Oblast: | Suaza, Huila |
Odrůda: | Castillo, Caturra, Colombia |
Zpracování: | Decaf - kofeinu zbavená káva (technikou sugar cane) |
Nadm. výška: | 1 300 – 1 900 m n. m. |
Importér: | Osito (US) |
Pražení: | omni roast - vhodné na všechny způsoby přípravy |
Praženo: | v posledních 14 dnech |
Co si budem, v Rebelbeanu víme, že decaf je jednoduše super! My prostě rádi pijeme kafe, a pijeme ho hodně – jenže když to přeženeš, není to nic moc. Skvělým řešením je právě „decaf“! Zvlášť, když si kafe pořád udrží i podstatnou část svých původních chutí. Technologie jsou každým rokem dál a dál. Určitě tě zajímá, jak celý proces zbavování se kofeinu probíhá – pokusíme se ho tedy v kostce shrnout.
Jen pro zajímavost – rostliny s nízkým obsahem kofeinu existují, nicméně se komerčně, alespoň zatím, nepěstují. Po všech stránkách je totiž mnohem jednodušší se kofeinu zbavit až dalším zpracováním klasických zrn a odrůd.
Naše bezkofeinová káva tentokrát pochází z produkce sdružení Divino Niño, které tvoří zhruba 50 farmářů z oblasti Suaza v departementu Huila v Kolumbii. Jedná se o blend místních odrůd Colombia, Caturra a Castillo.
Všechny kávy byly nejprve zpracovány klasickou promytou metodou, smíchány a poté zbaveny kofeinu. Proces dekofeinizace probíhal ve stejné oblasti místní firmou s využitím metody sugar cane. Do Evropy se tak káva dostává už zbavená kofeinu, což není úplně typické.
Metoda “sugar cane”:
- Nejdříve se zrna očistí horkou párou a následně se hydratují horkou vodou, aby nabobtnala a změkla.
- Ve druhé fázi se přechází k hydrolýze kofeinu, která probíhá díky kyselině chlorogenové, která je přírodní součástí kávových zrn. Extraktory se získávají přirozenou cestou fermentací cukrové třtiny – odtud název procesu. Za pomocí ethyl acetátu se redukuje množství kofeinu v zrnech na požadovanou úroveň v několika stejných opakujících se krocích namáčení.
- Následně se zrna opět pročistí od zbytku ethyl acetátu saturovanou párou a jsou mechanicky usušena na požadovanou běžnou úroveň 10–12 % vlhkosti.
Sugar cane metoda je druhý způsob zpracování bezkofeinové kávy, který jsme zatím vyzkoušeli a můžeme říct, že chuť je opět bez kompromisů a úžasně sladká, šťavnatá s příjemnou aciditou. Vynikne jak na espressu, tak i na filtru, kde se krásně projeví sladkost karamelu a lehce štiplavá acidita blumy. To vše doplňuje příjemné perníkové aroma a plné, hutné tělo. Tato bezkofeinová káva je jedna z nejlepších, které jsme doposud měli a rozhodně si nezadá i s běžnými kávami!
Zrnková pražená káva, 100% výběrová arabica, praženo a baleno v ČR.