Poštovné zdarma od 990 Kč (platí pro ČR) nebo 40 € (platí pro SR).

Colombia Eje Cafetero

Červený pomeranč • Karamel • Černý bez

Gramáž
Zvolená varianta není k dispozici. Reset vybraných parametrů.
Mletí ?
Skladem Skladem Zvolte variantu
330 Kč 1 245 Kč od 330 Kč 286,96 Kč bez DPH 1 082,61 Kč bez DPH od 286,96 Kč bez DPH
Kategorie: Káva
Chuťový profil: červený pomeranč, karamel, černý bez
Farmář: Sdružení farmářů Eje Cafetero
Oblast: El Eje Cafetero, Quindio
Odrůda: Castillo, Caturra, Colombia, Tabi, Bourbon
Zpracování: Decaf - kofeinu zbavená káva (technikou sugar cane)
Nadm. výška: 1 350–1 500 m n. m.
Importér: Chicas Industry (CZ)
Sklizeň: 2022
Pražení: omni roast - vhodné na všechny způsoby přípravy
rebelbean mockup colombia eje cafetero250
Decaf Nově pražíme

Co si budem, v Rebelbeanu víme, že decaf je jednoduše super! My prostě rádi pijeme kafe, a pijeme ho hodně – jenže když to přeženeš, není to nic moc. Skvělým řešením je právě „decaf“! Zvlášť, když si kafe pořád udrží i podstatnou část svých původních chutí. Technologie jsou každým rokem dál a dál. Určitě tě zajímá, jak celý proces zbavování se kofeinu probíhá – pokusíme se ho tedy v kostce shrnout.

Jen pro zajímavost – rostliny s nízkým obsahem kofeinu existují, nicméně se komerčně, alespoň zatím, nepěstují. Po všech stránkách je totiž mnohem jednodušší se kofeinu zbavit až dalším zpracováním klasických zrn a odrůd.

Naše bezkofeinová káva tentokrát pochází z produkce několika farmářů z oblasti Eje Cafetero v departementu Quindio v centrální Kolumbii. Jedná se o blend několika místních odrůd s největším zastoupením odrůd Caturra a Castillo.

Všechny kávy byly nejprve zpracovány klasickou promytou metodou, smíchány a poté zbaveny kofeinu. Proces dekofeinizace probíhal ve stejné oblasti Eje Cafetero místní firmou s využitím metody sugar cane. Do Evropy se tak káva dostává už zbavená kofeinu, což není úplně typické. 

Metoda “sugar cane”:

  1. Nejdříve se zrna očistí horkou párou a následně se hydratují horkou vodou, aby nabobtnala a změkla.
  2. Ve druhé fázi se přechází k hydrolýze kofeinu, která probíhá díky kyselině chlorogenové, která je přírodní součástí kávových zrn. Extraktory se získávají přirozenou cestou fermentací cukrové třtiny – odtud název procesu. Za pomocí ethyl acetátu se redukuje množství kofeinu v zrnech na požadovanou úroveň v několika stejných opakujících se krocích namáčení.
  3. Následně se zrna opět pročistí od zbytku ethyl acetátu saturovanou párou a jsou mechanicky usušena na požadovanou běžnou úroveň 10–12 % vlhkosti.

Sugar cane metoda je druhý způsob zpracování bezkofeinové kávy, který jsme zatím vyzkoušeli a můžeme říct, že chuť je opět bez kompromisů a úžasně sladká, šťavnatá s poměrně vysokou aciditou. Vynikne jak na espressu, tak i na filtru, kde se krásně projeví chuť červeného pomeranče, sladkost karamelu a příjemná natrpklost černého bezu v dochuti.

 

Zrnková pražená káva