Colombia Festive Coffee 2025
| Kategorie: | Káva |
|---|---|
| EAN: | 8594183322209 |
| Farma: | Los Nogales |
| Farmář: | Oscar Hernandéz |
| Oblast: | Bruselas, Huila |
| Odrůda: | Bourbon Pimienta |
| Zpracování: | Mosto fermented washed |
| Nadm. výška: | 1 600 - 2 000 m.n.m. |
| Importér: | Chicas Industry (CZ) |
| Pražení: | omni roast - vhodné na všechny způsoby přípravy |
| Praženo: | 8. 12. 2025 |
Christmas Punch
Předprodej za zvýhodněnou cenu trvá do 8.12. kdy kávu napražíme. Celou vaši objednávku budeme kompletovat a odesílat od 9.12.
Sváteční limitovaná edice kávy s výjimečných chuťovým profilem. V kávě se krásně pojí tóny tropického ovoce a červeného vína se sladkostí a aromatikou vanilky, jasmínu a perníkového koření. Očekávejte tóny červených bobulí, hrozinek, perníčků a dochuť mléčné čokolády. Káva má střední sametové tělo, vysokou sladkost a zralou střední aciditu. Na filtru je to šťavnatá, káva s tóny tropického ovoce. Na espressu vynikne vysoká sladkost, aromatika koření a acidita červeného vína.
Tato káva rozhodně není jen tak ledajaká Vánoční limitka. Jednu z nejzajímavějších káv tohoto roku jsme si pro Vás nechali až na úplný konec sezóny!
Farma Los Nogales je jednou z nejprogresivnějších a v poslední době i nejznámějších farem v Kolumbii. Tváří této farmy je Oscar Hernandéz, který pochází již ze třetí generace farmářů. Jeho farma se nachází v osadě El Diamante na jihu departamentu Huila, poblíž městečka Bruselas. Oscarův otec Ricuarte byl prvním farmářem z Bruselas, kterému se podařilo vyhrát kolumbijský Cup of Excellence a zapsat tak celou místní komunitu na mapu výběrové kávy.
V Los Nogales se drží tří zásadních pilířů - Terroir, Genetika a Inovace.
K půdě, na které svoji kávu pěstují se chovají s respektem a díky udržitelnému zemědělství se snaží zachovat farmu i pro další generace.
Kromě tradičních odrůd, které se v Kolumbii pěstují už od 18. století na své farmě pěstují i nové odrůdy jako Castillo nebo Colombia, ale také dovezené exotické odrůdy jako Gesha nebo Sudan Rume. Kde si však Los Nogales opravdu udělali svoje jméno je proces zpracování a fermentace kávy. Oscar na farmě zaměstnává biochemika, zemědělského inženýra i mikrobiologa a jejich práce a výsledky jsou inspirací pro mnoho dalších farmářů.
Lot, který jsme pro Vás vybrali do této Sváteční edice dostal jméno Harmony. Jedná se o odrůdu Bourbon Pimienta (Ají) zpracovanou metodou Mosto fermented washed. Při tomto zpracování se do fermentačních tanků přidává mošt ze samotných kávových třešní. Tento proces má několik precizně kontrolovaných fází a stojí za výjimečnou chutí této kávy.
Zpracování probíhá následovně:
– Výběr zralého ovoce. Proces začíná pečlivým sběrem pouze zralých kávových třešní.
– Čištění a dezinfekce upravenou vodou: Sklizená kávová zrna procházejí důkladným čištěním a dezinfekcí pomocí upravené vody. To pomáhá eliminovat nečistoty a nežádoucí mikroorganismy.
– Třídění podle hustoty, tzv. floating: Kávová zrna se ponoří do vody a vytřídí se podle hustoty. Zrna s vyšší hustotou mají tendenci klesat, zatímco zrna s nižší hustotou plavou. To pomáhá oddělit kvalitní zrna od vadných.
– Tepelný šok: Vybraná zrna se podrobí tepelnému šoku vodou o teplotě 80 °C po dobu 20 sekund, po němž následuje rychlé ochlazení studenou vodou po dobu 3 až 5 minut. Tento proces rozkládá cukry a pasterizuje zrna, což přispívá k výsledné chuti kávy.
– Odstranění slupek v mokrém mlýně a přidání mosta: Kávové třešně se zbaví slupky a dají se do fermentačních sudů. K nim se přidá vymačkaná šťáva získaná lisováním slupek samotných kávových třešní obsahující velké množství přírodních cukrů – tzv. mosto. Díky tomuto kroku káva získává ještě více sladkosti a ovocných tónů.
– Fermentace: Kávová zrna procházejí procesem fermentace, který trvá 120 hodin. Během této doby dochází ke štěpení cukrů, což ovlivňuje chuť a aciditu kávy. Zmíněn je také přídavek předkvasů, podobně jako u kvásku v chlebu, které kávě dodají jedinečné vlastnosti.
– Sušení na slunci: Nakonec se fermentovaná kávová zrna suší 15 dní na slunci.
Díky těmto metodickým zpracováním se Oscarovi daří vytvářet opravdu jedinečné chuťové profily. Z jedné odrůdy tam vytvoří rozdílnou fermentací chuťově zcela odlišné kávy.
Tato káva je Sváteční káva v tom nejlepším slova smyslu. Vysoce komplexní, sladká, tropická, kořeněná a ještě mnohem víc. Slibujeme, že Vás nepřestane překvapovat a bavit po celé Vánoční svátky!
Balení obsahuje 250 g zrnkové kávy.
Zrnková pražená káva, 100% výběrová arabica, praženo a baleno v ČR.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
