Uganda Kuosha Crisp
Kategorie: | Káva |
---|---|
EAN: | Zvolte variantu |
Zpracovatelská stanice: | Farmáři z oblasti Rwenzori |
Oblast: | Rwenzori |
Odrůda: | SL14, SL28 |
Zpracování: | Washed |
Nadm. výška: | 1500-2000 m.n.m |
Importér: | Coffee Quest (NL) |
Pražení: | omni roast - vhodné na všechny způsoby přípravy |
Praženo: | v posledních 14 dnech |
? Dostupnost: | do července 2025 |
Crispy Apple
Nejvýraznější charakteristikou této kávy je šťavnatá acidita a chuť zelených jablek. Očekávejte také chutě červeného rybízu, karamelu nebo máslových sušenek. Na filtru je to výrazně ovocná káva se šťavnatou texturou a chutí zelených jablek, mléčné čokolády a nektarinek. Na espressu čekejte vysokou aciditu, tóny černého čaje, kakaa, rebarbory a rybízu, doplněné středním tělem a šťavnatou texturou.
Po delší době jsme pro vás vybrali kávu z Ugandy a pro tuto sezonu je to komunitní lot farmářů z oblasti Rwenzori ve středozápadní Ugandě, poblíž hranice s Kongem. Na lotu s názvem Kuosha Crisp se podílelo přes 300 malých farmářů, jejichž farmy se nachází v 1500 - 2000 m. n. m. Podmínky pro pěstování kávy jsou v regionu Rwenzori ideální. Půda je bohatá na minerály a živiny a díky pravidelnému střídání deštivých a slunečných dnů jsou zde splněny veškeré předpoklady pro produkci kvalitní výběrové kávy.
Tuto kávu jsme pro vás vybrali ve spolupráci s naším importérem The Coffee Quest. Jejich partnerem v Ugandě je firma Agri Evolve, které dohlíží nad produkcí a zpracováním kávy a poskytuje farmářům veškerou potřebnou infrastrukturu. Ať už promývací stanice, suché mlýny, prostory k sušení kávy a veškeré potřebné rozbory. Zároveň také dohlíží na celý proces z pohledu kontroly kvality, efektivity a udržitelnosti. Kromě tohoto veškerého zázemí také financují komunitní projekty v oblastech vzdělávání, dostupnosti pitné vody nebo finanční gramotnosti pro farmáře a jejich rodiny.
Lot s názvem Kuosha Crisp je směsí odrůd SL14 a SL28 zpracovaných promytou metodou. Tyto odrůdy, pocházející z Kenii, jsou typické svojí šťavnatostí a vyšší aciditou. Po sběru jsou třešně přesunuty do promývací stanice Nyabirongo spravované právě firmou Agri Evolve. Zde jsou vytříděny od defektů a následně zbaveny slupky. Poté dochází ke 48 hodinové fermentaci za sucha, dokud zrno nedosáhne 3,9pH. Následně je zrno na 24 hodiny ponecháno ve vodě. Tento finální proces se nazývá ,,soaking,, a je typické pro kávy z Keni a v kombinaci s odrůdami SL tak vytváří onu ikonickou chuť. Posledním krokem zpracování je sušení na slunci s pravidelným obracením až do dosažení potřebné vlhkosti.
Tato káva z Ugandy je prvním produktem nového projektu našich importérů The Coffee Quest v Ugandě. My jsme zatím z výsledků nadšení a těšíme se, jak bude tato káva chutnat Vám!
Zrnková pražená káva, 100% výběrová arabica, praženo a baleno v ČR.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.