Brazil Elisa Bastianello
Kategorie: | Káva |
---|---|
EAN: | 8594183325224 |
Farmářka: | Elisa Bastianello |
Farma: | Bastianello coffee |
Oblast: | Nova Venécia, Espírito Santo |
Odrůda: | Canephora (robusta) - Conilon Vitoria |
Zpracování: | Carbonic maceration natural |
Nadm. výška: | 200 m. n. m. |
Pražení: | omni roast - vhodné na všechny způsoby přípravy |
Praženo: | v posledních 14 dnech |
Dostupnost: | 300 balíčků! |
Coconut Rum
Výběrová Canephora (Robusta) poprvé v naší produkci! Nechutná jako arabica, ani jako běžná robusta. Díky výraznému zpracování čekejte tóny kořeněného rumu, kokosu, datlí nebo vanilky. Nízkou aciditu s vyšší hořkostí, příjemnou čokoládovou sladkostí a plným tělem. Na filtru vyniknou tóny červených jablek, josty a hořké čokolády. Na espressu čekejte výrazné rumové pralinky, švestky v čokoládě a paraořechy.
Už jste si u nás asi zvykli, že se nebojíme zkoušet nové, občas i kontroverzní věci a nejít s davem. A přesně to jsme se rozhodli udělat i v případě nové limitky. Naše pražírna už od roku 2013 praží výběrovou kávu a doposud se jednalo pouze o kávu odrůdy arabica, a to se teď mění. Od výběrové kávy samozřejmě neupouštíme, ale poprvé jsme pro vás našli výběrovou kávu odrůdy Canephora, kterou ale asi znáte pod jménem Robusta.
Svět výběrové kávy se neustále posouvá a hledá nové cesty jak se vypořádat s rostoucí poptávkou, ale také s klimatickou krizí. Plochy vhodné pro pěstování kávy stále ubývá a je těžké vyhovět poptávce stále se rozšiřující skupiny zákazníků. Jedním ze směrů, kterým se výzkum ubírá je právě využití odrůdy canephora, která je odolnější a výnosnější než její sestra arabica. Dlouhodobě však canephora zdaleka nedosahovala chuťových kvalit výběrové kávy, a tak byla dlouho přehlížena. V posledních letech se ale i díky využití experimentálních zpracování a většímu důrazu na kvalitu suroviny objevují opravdu zajímavé loty této odrůdy, které ukazují, že se s touto odrůdou musí do budoucna počítat! A přesně to je i misí importérů z firmy Cumpa, díky kterým Vám můžeme tuto kávu představit.
Káva, kterou jsme vybrali pochází z regionu Nova Venécia, spolkového státu Espírito Santo v jihovýchodní části Brazílie. Za tímto lotem stojí opět ženská farmářka - Elisa Bastianello, které spolu s bratrem Robsonem a otcem Flaviem stojí za farmou Bastianello coffee. Za chodem farmy stojí právě Elisa, její bratr má na starosti zpracování kávy a otec Flavio, jakožto agrotechnik, dohlíží nad produkcí jejich 100h farmy.
Tento lot odrůdy Vitoria byl zpracován pomocí takzvané karbonické macerace a následně klasickou suchou metodou. Karbonická macerace v principu znamená, že se po sběru celé třešně přemístí do barelů a uzavřou se víkem, které propouští kyslík ven, ale nepouští ho dovnitř. Po čase se tak nádoby zaplní oxidem uhličitým a dochází tak k maceraci třešní a přeměně chuťového profilu. U tohoto lotu tak vznikly až alkoholové tóny, ale také lehká ovocnost.
Nečekejte běžný zážitek z výběrové kávy. Nečekejte zážitek z tradiční italské kávy. Připravte se na něco, co jste ještě nikdy neměli. Touto limitovanou edicí Vám chceme ukázat, jak může tato odrůda chutnat, pokud se k ní přistupuje s respektem a bez předsudků. Doufáme, že Vám tato káva otevře obzory a změní pohled na robustu, stejně jako nám!
Zrnková pražená káva, 100% výběrová canephora, praženo a baleno v ČR.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.