Colombia Benedicto Puentes

Josta • Ořechové máslo • Černý čaj

Hmotnost
Zvolená varianta není k dispozici. Reset vybraných parametrů.
Chcete kávu namlít? ?
Možnosti doručení
Skladem Skladem Zvolte variantu
330 Kč 1 245 Kč od 330 Kč 294,60 Kč bez DPH 1 111,60 Kč bez DPH od 294,60 Kč bez DPH
Kategorie: Káva
Chuťový profil: josta, ořechové máslo, černý čaj
Farmář: Benedicto Puentes
Oblast: Ibagué, Tolima
Odrůda: Colombia
Zpracování: Washed
Nadm. výška: 2 000 - 2 100 m.n.m.
Importér: Chicas Industry (CZ)
Pražení: omni roast - vhodné na všechny způsoby přípravy
Praženo: v posledních 14 dnech

V šálku se můžete těšit na příjemnou, sladkou kávu se střední, ale šťavnatou aciditou josty a lesního ovoce. Tělo má spíše lehké, čajové a ve spojení s ostřejší aciditou a mírnou hořkostí tak připomíná černý čaj s citronem. V dochuti se objevují i tóny ořechového másla a loupaných mandlí. Na espressu se jedná o přímočarou a poměrně acidní kávu s aromatikou marcipánu. Na filtru je to sladký a šťavnatý čajíček s příjemnou sladkostí.

Čerstvou várku kolumbijských káv v naší produkci prozatím zakončujeme nikým jiným než naším starým, známým Benedictem Puentesem. Jeho káva se už nejednou objevila v naší nabídce a Benedicto je také farmář, který nás osobně navštívil v Brně při jeho cestě po Evropě v roce 2021.

Benedicto je zapálený farmář, který si dal za cíl zvýšit úroveň kávy na své farmě Palma Roja, ale také v celém regionu. Spolu s jeho ženou Helenou tak pomáhají i sousedním farmářům a radí jim s produkcí kávy. Hlavním impulsem pro něho byla špatná vyjednávací pozice místních farmářů, který byla způsobena především nedostatkem informací, a tak se s tím rozhodl něco udělat. 

Tentokrát Benedicto pro naše importérky Chicas Industry přichystal blend odrůd Castillo a Colombia, které zpracoval promytou metodou. Benedicto, i jeho manželka Helena, jsou ale velcí nadšenci do moderních metod zpracování, především různých macerací a kontrolovaných fermentací. Proto i když je tato káva zpracována řekněme klasickou promytou metodou je tento proces ozvláštněný dvěma fázemi fermentací. 

Nejprve se káva nechá po sběru 50 h fermentovat v třešni, následně se třešně oloupou a zrna v dužině opět nechají 100 h fermentovat v plastových pytlích. Teprve po uplynutí této doby se zrno promyje a je připraveno k sušení. Celý tento proces má za cíl zvýšit sladkost kávy a dosáhnout komplexnějšího chuťového profilu a zralejší acidity. Posledním krokem zpracování je 15 dní dlouhé sušení na střešní sušárně.

Zrnková pražená káva, 100% výběrová arabica, praženo a baleno v ČR.