Colombia Benedicto Puentes
Kategorie: | Káva |
---|---|
Farmář: | Benedicto Puentes |
Oblast: | Ibagué, Tolima |
Odrůda: | Colombia |
Zpracování: | Washed |
Nadm. výška: | 2 000 - 2 100 m.n.m. |
Importér: | Chicas Industry (CZ) |
Pražení: | omni roast - vhodné na všechny způsoby přípravy |
Nutty & Tea-like
V šálku se můžete těšit na příjemnou, sladkou kávu se střední, ale šťavnatou aciditou josty a lesního ovoce. Tělo má spíše lehké, čajové a ve spojení s ostřejší aciditou a mírnou hořkostí tak připomíná černý čaj s citronem. V dochuti se objevují i tóny ořechového másla a loupaných mandlí. Na espressu se jedná o přímočarou a poměrně acidní kávu s aromatikou marcipánu. Na filtru je to sladký a šťavnatý čajíček s příjemnou sladkostí.
Čerstvou várku kolumbijských káv v naší produkci prozatím zakončujeme nikým jiným než naším starým, známým Benedictem Puentesem. Jeho káva se už nejednou objevila v naší nabídce a Benedicto je také farmář, který nás osobně navštívil v Brně při jeho cestě po Evropě v roce 2021.
Benedicto je zapálený farmář, který si dal za cíl zvýšit úroveň kávy na své farmě Palma Roja, ale také v celém regionu. Spolu s jeho ženou Helenou tak pomáhají i sousedním farmářům a radí jim s produkcí kávy. Hlavním impulsem pro něho byla špatná vyjednávací pozice místních farmářů, která byla způsobena především nedostatkem informací, a tak se s tím rozhodl něco udělat.
Tentokrát Benedicto pro naše importérky Chicas Industry přichystal blend odrůd Castillo a Colombia, které zpracoval promytou metodou. Benedicto, i jeho manželka Helena, jsou ale velcí nadšenci do moderních metod zpracování, především různých macerací a kontrolovaných fermentací. Proto, i když je tato káva zpracována řekněme klasickou promytou metodou, je tento proces ozvláštněný dvěma fázemi fermentací.
Nejprve se káva nechá po sběru 50 h fermentovat v třešni, následně se třešně oloupou a zrna v dužině opět nechají 100 h fermentovat v plastových pytlích. Teprve po uplynutí této doby se zrno promyje a je připraveno k sušení. Celý tento proces má za cíl zvýšit sladkost kávy a dosáhnout komplexnějšího chuťového profilu a zralejší acidity. Posledním krokem zpracování je 15 dní dlouhé sušení na střešní sušárně.
Zrnková pražená káva, 100% výběrová arabica, praženo a baleno v ČR.