Uganda LavaCherry
Kategorie: | Káva |
---|---|
EAN: | Zvolte variantu |
Komunita farmářů: | Farmáři z oblasti Rwenzori |
Oblast: | Rwenzori |
Odrůda: | SL14, SL28 |
Zpracování: | Natural |
Nadm. výška: | 1500-2000 m.n.m |
Importér: | The Coffee Quest (NL) |
Pražení: | omni roast - vhodné na všechny způsoby přípravy |
Praženo: | v posledních 14 dnech |
? Dostupnost: | do srpna 2025 |
Cherry Candy
Voňavá, sladká káva s příjemnou aciditou a chutí po červeném ovoci. Nejvíce dominantní jsou tóny třešní, jahod v čokoládě nebo tmavého hrozna. Očekávejte střední čajové tělo s vyšší aciditou. Na filtru je to šťavnatá káva s tóny třešňových haribo, mléčné čokolády a černého čaje. Na espressu vynikne vyšší acidita a chuť třešňového likéru, ibišku, hořké čokolády nebo dokonce vodního melounu.
Jednou ze dvou Ugandských káv, které jsme vybrali pro tuto sezonu je komunitní lot farmářů z oblasti Rwenzori ve středozápadní Ugandě, poblíž hranice s Kongem. Na lot s názvem LavaCherry se podílelo přes 300 malých farmářů, jejichž farmy se nachází v 1500 - 2000 m. n. m. Podmínky pro pěstování kávy jsou v regionu Rwenzori ideální. Půda je bohatá na minerály a živiny a díky pravidelnému střídání deštivých a slunečných dnů jsou zde splněny veškeré předpoklady pro produkci kvalitní výběrové kávy.
Tuto kávu jsme pro vás vybrali ve spolupráci s naším importérem The Coffee Quest. Jejich partnerem v Ugandě je firma Agri Evolve, které dohlíží nad produkcí a zpracováním kávy a poskytuje farmářům veškerou potřebnou infrastrukturu. Ať už promývací stanice, suché mlýny, prostory k sušení kávy nebo veškeré potřebné rozbory. Zároveň také dohlíží na celý proces z pohledu kontroly kvality, efektivity a udržitelnosti. Kromě tohoto veškerého zázemí také financují komunitní projekty v oblastech vzdělávání, dostupnosti pitné vody nebo finanční gramotnosti pro farmáře a jejich rodiny.
Lot s názvem LavaCherry je směsí odrůd SL14 a SL28 zpracovaných suchou metodou. Tyto odrůdy, pocházející z Kenii, jsou typické svojí šťavnatostí a vyšší aciditou. Po sběru jsou třešně přesunuty do stanice Nyabirongo spravované právě firmou Agri Evolve. Zde nejprve třešně prochází 48 hodinovou fermentací, která výslednému chuťovému profilu dodává více ovocných tónů a sladkosti. Následně jsou třešně ve vysoké vrstvě sušeny na slunci na vyvýšených sušácích a poté teprve rozprostřeny do tenké vrstvy a za pravidelného otáčení postupně dosušeny na požadovanou vlhkost.
Obě naše letošní Ugandy jsou prvním produktem nového projektu našich importérů The Coffee Quest v Ugandě. My jsme zatím z výsledků nadšení a těšíme se, jak bude tato káva chutnat Vám!
Zrnková pražená káva, 100% výběrová arabica, praženo a baleno v ČR.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.